Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Νέφη


Ο ατμοσφαιρικός αέρας είναι πλούσιος σε υδρατμούς  που είναι αόρατοι. 
Αυτό οφείλεται στο φαινόμενο της εξάτμισης. 
Με τη συµπύκνωση το αόρατο νερό ξαναγίνεται ορατό. 
Αυτό συµβαίνει µόνο όταν οι υδρατμοί ψυχθούν μέχρις ενός ορισμένου ορίου θερμοκρασίας, που το ονόμασαν Σημείο Δρόσου ή Σημείο Υγροποίησης
Τα σύννεφα σχηματίζονται από ρεύματα αέρα που ανεβαίνουν στα ύψη της τροπόσφαιρας, όπου και ψύχονται αδιαβατικά. 
Τα µόρια των υδρατμών ψύχονται και κολλάνε πάνω στα μικροσκοπική σωματίδια του αέρα και σχηματίζουν τα υδροσταγονίδια των νεφών. Με τον τρόπο αυτό και µε τη συµπύκνωση σχηματίζονται τα σύννεφα στα διάφορα ύψη της τροπόσφαιρας. 
Τα σταγονίδια του νερού ή οι λεπτοί παγοκρύσταλλοι, από τα οποία αποτελούνται τα σύννεφα , είναι τόσο ελαφρά και λεπτεπίλεπτα, ώστε το βάρος τους εξουδετερώνεται από την αντίσταση του αέρα. Η παραμικρή κίνηση του αέρα τα συγκρατεί και δεν πέφτουν. 
Εκτός από τα ανοδικά ρεύματα που συγκρατούν τα σύννεφα, σε πολλές περιπτώσεις ο αέρας κινείται συνεχώς μέσα στα σύννεφα, από τη βάση μέχρι την κορυφή τους. Έτσι, τα σύννεφα εξακολουθούν να επιπλέουν και αιωρούνται μέσα στη μάζα του ατμοσφαιρικού αέρα. 
Σήμερα έχει δημιουργηθεί ειδικός κλάδος στη Μετεωρολογία, που καλείται Φυσική των Νεφών, και αντίστοιχα υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες. Πιστεύεται πως τα σύννεφα μπορούν να συµβάλουν στην ακριβέστερη πρόγνωση του καιρού. Οι διαφορετικοί τύποι, το μέγεθος, ο τρόπος σχηματισμού τους, η πυκνότητά τους, η θέση τους στην ατμόσφαιρα είναι σημαντικοί παράγοντες στη σχέση των νεφών µε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ή τα ακραία φυσικά φαινόμενα που μπορεί να εκδηλωθούν.

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Το διάφανο λουλούδι


Η Diphylleia Grayi είναι ένα πανέμορφο λουλούδι άσπρου χρώματος που γίνεται διαφανή όταν βρέχει. Όταν στεγνώσει ξαναγίνεται άσπρο. Αναφέρεται και σαν λουλούδι σκελετός. Αγαπά το κρύο και συναντάται σε ορεινές περιοχές της Κίνας, της Ιαπωνίας και των Η.Π.Α.


Πηγή: https://en.wikipedia.org

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Μάνη, σπήλαια Διρού

   

Βλυχάδα ή Γλυφάδα

Το τρίτο σπήλαιο της περιοχής Διρού, είναι το μοναδικό επισκέψιμο και το μεγαλύτερο γνωστό της χώρας, μήκους σχεδόν 3,5 χλμ. Βρίσκεται δυτικά της Αλεπότρυπας και είναι το γραφικότερο και καλύτερο λιμναίο σπήλαιο του κόσμου.
Για το θαυμάσιο διάκοσμό του, που είναι πλουσιότατος και πολύχρωμος το σπήλαιο κατέλαβε τη πρώτη θέση ανάμεσα στα τρία ωραιότερα λιμναία σπήλαια του κόσμου, τα άλλα δύο είναι το Παντιράκ της Νότιας Γαλλίας και η Ζάϊτα της Βηρυτού.


Ο θαυμαστός αρχιτέκτονας, η φύση, έφτιαξε πάνω στη γη υπερήφανα βουνά, δάση, λαγγάδια, ποτάμια και γραφικά ακρογιάλια, χωρίς όμως να αφήσει στείρα τα σωθικά της. Με βοηθό το νερό έφτιαξε έναν άλλο κόσμο: τα σπήλαια. (Άννα Πετροχείλου)

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Σαντορίνη

 Πως πήρε τη μορφή της μέσα από γεωλογικές αλλαγές (βίντεο)




Άκρως εντυπωσιακές εικόνες από τις γεωλογικές διεργασίες που «σμίλεψαν» την αρχαία Στρογγύλη και σημερινή Θήρα ή Σαντορίνη, αποτυπώνονται σε βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο.

Στο βίντεο, καταγράφεται η εξέλιξη της ηφαιστειακής δραστηριότητας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την δεύτερη ισχυρότερη έκρηξη παγκοσμίως.

      

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Υγρότοποι στην Ελλάδα




Φωτογραφίες: http://www.oikoskopio.gr/ygrotopio/templates

Προεδρικό Διάταγμα

Δημόσια Διαβούλευση Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Καταγραφή των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της χώρας και καθορισμός μέτρων για την προστασία και διατήρησή τους»

ΟΡΙΣΜΟΣ

Υγρότοποι είναι φυσικές ή τεχνητές περιοχές αποτελούμενες από έλη με ποώδη βλάστηση, από μη αποκλειστικώς ομβροδίαιτα έλη με τυρφώδες υπόστρωμα, από τυρφώδεις γαίες ή από νερό. Οι περιοχές αυτές είναι μόνιμα ή προσωρινά κατακλυζόμενες από νερό το οποίο είναι στάσιμο ή τρεχούμενο, γλυκό, υφάλμυρο ή αλμυρό και περιλαμβάνουν επίσης εκείνες που καλύπτονται από θαλασσινό νερό το βάθος του οποίου κατά τη ρηχία δεν υπερβαίνει τα έξι μέτρα. Oυσιώδη γνωρίσματα της μεταβατικής ζώνης που παρεμβάλλεται μεταξύ των μόνιμα κατακλυσμένων και των καθαρά χερσαίων περιοχών είναι η παρουσία υδροχαρούς βλάστησης και η ύπαρξη υδρομορφικών εδαφών, δηλαδή εδαφών που ανέπτυξαν ειδικά γνωρίσματα ως αποτέλεσμα της υψηλής υπόγειας στάθμης νερού.
Πηγή:http://www.ekby.gr


Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Μυστηριώδη ερημικά τοπία του πλανήτη μας




Αχανείς, μονότονες εκτάσεις χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον;

Οι έρημοι καταλαμβάνουν το ένα τρίτο της εδαφικής επιφάνειας της Γης και χωρίς αμφιβολία φιλοξενούν ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά, μαγευτικά και μυστηριώδη τοπία του πλανήτη, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Σπάνια ομορφιά σε ερημικές εκτάσεις, όπου κυριαρχούν μεγαλοπρεπείς αμμόλοφοι, τεράστιοι βραχώδεις σχηματισμοί ή απέραντες εκτάσεις καλυμμένες με… αλάτι όπου αντικατοπτρίζεται το φως του ηλίου.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Σέλας ή Aurora

               

Χρωστά την ονομασία του στην Αουρόρα, ρωμαϊκή θεότητα της αυγής , αντίστοιχη με τη ροδοδάκτυλη Ηώ της ελληνικής μυθολογίας, το Σέλας όμως δεν έχει καμία σχέση με το φως του Ήλιου. Αντίθετα, το φαντασμαγορικό φαινόμενο έχει 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανιστεί στον ουρανό τη διάρκεια της ημέρας, όχι γιατί η εκτυφλωτική παρουσία του ήλιου θα το έκανε λιγότερο ορατό, όπως συμβαίνει με τα αστέρια, αλλά γιατί οι συνθήκες αγωγιμότητας που ευνοούν το σχηματισμό του Σέλαος επικρατούν, κυρίως τις νυχτερινές ώρες.
Φαινόμενο αρκετά συνηθισμένο στις περιοχές γύρω από τους δύο μαγνητικούς πόλους του πλανήτη, το Σέλας εμφανίζεται μερικές φορές, σε περιόδους ιδιαίτερα έντονης ηλιακής δραστηριότητας και σε περιοχές που βρίσκονται σε μέσο γεωγραφικό πλάτος, όπως η Ελλάδα. 


Η δημιουργία του Σελάος 

Ο Ήλιος όπως των βλέπουμε καθημερινά, μοιάζει με φωτεινό δίσκο όπου διακρίνεται η εξωτερική επιφάνεια, η φωτόσφαιρα με θερμοκρασία περίπου 6.000 βαθμούς C. Αντίθετα στο εσωτερικό του η θερμοκρασία ξεπερνά τους 20.000.000 βαθμούς C. Τεράστιες ποσότητες ενέργειας εκπέμπονται και ανεβαίνουν προς την επιφάνεια στην οποία εκτονώνονται με τη μορφή ανοδικών ρευμάτων από υπερθερμασμένα αέρια, σαν φυσαλίδες ατμού , διαμέτρου 1.000 χλμσε καζάνι που βράζει. Οι ηλιακές κηλίδες από την άλλη είναι σκούρες περιοχές στην επιφάνεια του ήλιου με θερμοκρασία κατά το ήμιση χαμηλότερη από τις υπόλοιπες περιοχές και μέγεθος αρκετά δισεκατομμύρια τετραγωνικά χλμ.

Σύμπαν

Σύμπαν