Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Ατμοσφαιρική ρύπανση και μεγάλες πόλεις του πλανήτη

Η ποιότητα του αέρα στις περισσότερες πόλεις σε όλο τον κόσμο δεν πληρεί 
τις κατευθυντήριες γραμμές του Π.Ο.Υ. για τα ασφαλή επίπεδα, βάζοντας τους ανθρώπους σε κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικής νόσου και άλλων προβλημάτων υγείας. 
Η βάση δεδομένων του Π.Ο.Υ. για την ποιότητα του αέρα καλύπτει 1.600 πόλεις σε 91 χώρες.Μόνο το 12% των ανθρώπων που ζουν στις παραπάνω πόλεις οι εκθέσεις και τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα  είναι σύμφωνα με τα 
κατευθυντήρια επίπεδα του Π.Ο.Υ. Περίπου το ήμισυ του αστικού πληθυσμού 
που παρακολουθείται, εκτίθεται σε ρύπανση του αέρα που είναι τουλάχιστον 
2,5 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα που ο Π.Ο.Υ. συνιστά
Στις περισσότερες πόλεις όπου δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να συγκρίνουμε τη σημερινή κατάσταση με τα προηγούμενα χρόνια, η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώνεται. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην αύξηση αυτή, συμπεριλαμβανομένων της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, όπως ο άνθρακας για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η εξάρτηση από τα μηχανοκίνητα οχήματα ιδιωτικής μεταφοράς, η αναποτελεσματική χρήση της ενέργειας στα κτίρια, καθώς και η χρήση της βιομάζας για μαγείρεμα και θέρμανση. 

Μερικές πόλεις κάνουν σημαντικές βελτιώσεις - αποδεικνύοντας ότι η ποιότητα του αέρα μπορεί να βελτιωθεί με την εφαρμογή μέτρων πολιτικής, όπως η απαγόρευση της χρήσης άνθρακα για "θέρμανση χώρων" στα κτίρια, χρήση ανανεώσιμων ή "καθαρών" καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των οχημάτων κινητήρες οχημάτων.

Το Νέο Δελχί είναι ο "βασιλιάς" των μολυσμένων πόλεων στον κόσμο. Έτσι ρυπαρός που είναι ο αέρας του, συχνά υπάρχουν εκκλήσεις για το κλείσιμο των σχολείων, όταν τα επίπεδα ρύπανσης είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πρωτεύουσα έχει έξι φορές περισσότερα αερομεταφερόμενα σωματίδια πάνω από τα επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή. Άλλες πόλεις της χώρας είναι μόνο ελαφρώς καλύτερα. 
Από την ίδια έκθεση του Π.Ο.Υ προκύπτει ότι η Ινδία βρίσκεται στις 13 από τις 20 πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο. Η έκθεση κατατάσσει τις πόλεις ανάλογα με τα επίπεδα μετά από μελέτη του αέρα τους για την παρουσία επιβλαβών αερίων, όπως το διοξείδιο του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου. 
Τα αιωρούμενα σωματίδια (ή μικρά αιωρούμενα σωματίδια) είναι από
τα πιο επιζήμια από αυτούς τους ρύπους. Μελέτες τα συνδέουν με αυξημένα ποσοστά της χρόνιας βρογχίτιδας, του καρκίνου του πνεύμονα και καρδιοπάθειες.
 "Τα σωματίδια μικρότερα από 10 μικρομέτρα σε διάμετρο αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη υγεία", δήλωσε ο Anumita Roychowdhury, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Επιστήμης και Περιβάλλοντος. "Δεν πάει μόνο βαθιά στους πνεύμονες ενός ατόμου, αλλά μπορεί επίσης να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος." Για τα μικρότερα σωματίδια ο Π.Ο.Υ. συμβουλεύει ότι  (κάτω από 2,5 μικρομέτρα σε διάμετρο) δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Στην κορυφή της κατάταξης του Π.Ο.Υ., το Δελχί είχε 153 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Δεν είναι πολύ πίσω ήταν η Πάτνα με 149 μικρογραμμάρια, το Γκβαλιόρ με 144 μικρογραμμάρια και το Ραϊπούρ με 134 μικρογραμμάρια. Άλλες πόλεις της Ινδίας που περιλαμβάνονται  στον κατάλογο είναι Αχμενταμπάντ, Lucknow, Κανπούρ, Firozabad, Αμριτσάρ και Ludhiana. Από τα επτά μη-ινδικές πόλεις στην κατάταξη, τρεις ήταν από το Πακιστάν. Το Καράτσι είχε 117 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, το Πεσαβάρ είχε 111 μικρογραμμάρια, και το Ραβαλπίντι είχε 107 μικρογραμμάρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύμπαν

Σύμπαν