Στην απομακρυσμένη έρημο της Νότιας Αυστραλίας εκεί που οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν ακόμα και τους 50 βαθμούς Κελσίου, 850 χιλιόμετρα βόρεια από την Αδελαϊδα της Αυστραλίας βρίσκεται το Coober Pedy, η μοναδική υπόγεια πόλη του κόσμου…
Η μικρή πόλη του Coober Pedy στη Νότια Αυστραλία είναι η μοναδική περιοχή σε όλο τον κόσμο που γίνεται συστηματική εξόρυξη οπαλίου, ενός πολύτιμου λίθου για χάρη του οποίου καταφθάνουν πλέον στην περιοχή κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Πρωτοπόροι στην αναζήτηση αυτού του σπάνιου ορυκτού έχουν διαχρονικά αναδειχθεί οι Έλληνες, οι οποίοι αποτελούν το μισό του πληθυσμού της μικρής πόλης των 3.500 κατοίκων.
Όπως λέγεται, την ύπαρξη του οπαλίου στην περιοχή ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές το 1914 ακολουθώντας τα... κουνέλια, τα οποία άνοιγαν τρύπες στην άμμο και έφερναν στην επιφάνεια τους πολύτιμους λίθους.
Από τότε μέχρι σήμερα το Coober Pedy παραμένει ένα μέρος... διάτρητο. Μόνο που οι σημερινές τρύπες είναι φτιαγμένες με καλύτερη τεχνική και κάποιους ελάχιστους κανόνες ασφαλείας. Και ακόμη εκτός από τις εξορυκτικές τρύπες, κάτω από τη γη οι κάτοικοι επέλεξαν να χωροθετήσουν και τα περισσότερα σπίτια τους. Αυτό προκύπτει άλλωστε εύγλωττα και από το όνομα της πόλης, αφού Coober Pedy στη γλώσσα των ιθαγενών Αβοριγίνων σημαίνει «λευκός άνθρωπος μέσα σε τρύπα».
Το Coober Pedy είναι μοναδική υπόγεια πόλη στον κόσμο. Μέσα στις στοές εκτός από το οπάλιο, υπάρχουν σπίτια, εκκλησία, εστιατόριο ακόμα και ξενοδοχείο.
Εξάλλου, η ζωή στην επιφάνεια και έξω από αυτές τις υπόγειες τρύπες είναι λιγότερο φιλική για τον «λευκό άνθρωπο», αφού η θερμοκρασία συχνά υπερβαίνει τους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ κάτω από τη γη δεν ξεπερνά τους 25 βαθμούς, διατηρώντας συνθήκες φυσικού κλιματισμού.
Ο κ. Μανώλης Λέττας, παλιός εξορύκτης οπαλίου στο Coober Pedy
«Μέχρι το 1950 δεν υπήρχαν αρκετοί κάτοικοι στην περιοχή. Λέγεται πως η πρώτη ελληνική οικογένεια ήταν από το Σίδνεϊ και επισκέφθηκε το Κούμπερ Πίντι στις αρχές του έτους, ανακαλύπτοντας μια μεγάλη έκταση με άφθονες ποσότητες πολύτιμου λίθου. Τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα και Ελληνες από το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, την Αδελαΐδα, που είναι η πιο κοντινή μεγάλη πόλη, αλλά και από την Ελλάδα, μετακόμισαν στο Κούμπερ Πίντι», λέει ο Σωτήρης Χατζημανώλης, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της ομογενειακής εφημερίδας «Νέος Κόσμος» και ανταποκριτής του ΑΠΕ στη Μελβούρνη.
Οπως ο ίδιος αναφέρει, ο θρύλος λέει ότι ένας 18χρονος Ελληνας έφθασε κάποτε στην καρδιά της αυστραλιανής ερήμου, έχοντας ακούσει πως πολλοί έγιναν εκατομμυριούχοι μέσα σε μια μέρα χάρη στην εξόρυξη του οπαλίου. Εσκαψε λοιπόν κι ο ίδιος και έτσι βρήκε έναν κρύσταλλο οπαλίου αξίας 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων. «Κανείς δεν ξέρει αν πρόκειται για αληθινό περιστατικό.Το μόνο βέβαιο είναι πως κάτι τέτοιες ιστορίες έπεισαν πάνω από χίλιους Ελληνες να πάνε στην έρημο, σχεδόν στο κέντρο της Αυστραλίας, για να κάνουν την τύχη τους. Λίγοι τα κατάφεραν. Ολοι όμως προσβλήθηκαν από τον «πυρετό του οπάλ» και πολλοί επιμένουν ακόμα», σημειώνει ο κ. Χατζημανώλης.
Σιγά σιγά, οι Ελληνες ..garimpeiros έφτιαξαν στην περιοχή μια μικρή Ελλάδα. Τίποτα δεν λείπει από τη μικρή ελληνική κοινότητα που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια στο Coober Pedy. Το πολιτιστικό υπόβαθρο της μικρής αυτής πόλης αποτυπώνεται μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο στο μουσείο του κ. Αθανασιάδη που υπάρχει εκεί.
«Οι επισκέπτες μένουν με ανοιχτό το στόμα, γιατί δεν μπορούν να πιστέψουν στην ποιότητα των ξενοδοχείων και του μουσείου μας και γιατί υπάρχει ένα χωριό κάτω από την έρημο», λέει ο Γιάννης Αθανασιάδης, που διατηρεί το μουσείο. Είναι έμπορος οπαλίου που εγκατέλειψε την Ελλάδα για να εγκατασταθεί στη μικρή πόλη της ερήμου το 1972. Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο αλλά, όπως λέει, δεν μπορεί να ζήσει αλλού εκτός από το Coober Pedy.
[Επιμέλεια: Δρ. Πέτρου Τζεφέρη]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου