Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Φυσικό Πάρκο Λένα Pillars



Lena Pillars Nature Park

Λένα Pillars, Ρωσία. Είναι ένα Φυσικό Πάρκο - Μνημείο της Φύσης με εντυπωσιακούς βράχους που φθάνουν σε ύψος περίπου τα 100 μέτρα κατά μήκος της όχθης του ποταμού Λένα στο κεντρικό τμήμα της Δημοκρατία των Σαχά (Γιακουτία). Αυτοί οι σχηματισμοί παρήχθησαν από το ακραία ηπειρωτικό κλίμα της περιοχής, ετήσιο εύρος θερμοκρασίας περίπου 100 βαθμοί Κελσίου (από -60° C το χειμώνα έως +40° C το καλοκαίρι). Οι πυλώνες αποτελούνται 
από βραχώδεις αντηρίδες που απομονώνονται η μια από την άλλη, με βαθιές και απότομες ρεματιές ανάμεσα οι οποίες αναπτύχθηκαν από τον παγετό. Η διείσδυση του νερού στην επιφάνεια διευκόλυνε την κρυογονική διαδικασία (δράση ψύξης-απόψυξης), με αποτέλεσμα την διεύρυνση του χώρου ανάμεσα στους πυλώνες και την σταδιακή απομόνωσή τους. 
                                                                 


Οι πυλώνες συνθέτουν μια εξαιρετικά ασυνεχή ζώνη κατά μήκος του ποταμού σε μια ζώνη περίπου 150 μέτρα πλάτος.Το πάρκο συνολικά καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση 1.272.150 εκταρίων.



Το Πάρκο έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής  Κληρονομιάς και σχετίζεται ιδιαίτερα με την γεωλογική ιστορία του πλανήτη, καθώς χρονολογικά εντάσσεται στην Κάμβια περίοδο (570.000.000 ως 510.000.000 έτη πριν), αποτελεί δηλαδή ένα χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η «Κάμβρια έκρηξη» σημείο σταθμό για την εξέλιξη της ζωής της Γης, καθώς μετά από αυτήν ξεκινά η εμφάνιση των περισσότερων ζωντανών οργανισμών και ειδών για τον πλανήτη. 

Πηγή: unesco.org
περισσότερα: Lena Pillars

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύμπαν

Σύμπαν