Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Ο δράκος του Komodo

Φωτογραφία: KSP/Ariefiandy

Στο αρχιπέλαγος των Νήσων Lesser Sunda, στη θάλασσα της Ιάβας, οι χάρτες μπορούν να περιέχουν την αρχαϊκή προειδοποίηση που χρησιμοποιούσαν από το μεσαίωνα οι χαρτογράφοι: «προσοχή εδώ υπάρχουν δράκοι».

Αυτοί οι δράκοι μπορεί να μην αναπνέουν φωτιά ή να πετάξουν, αλλά δεν είναι λιγότερο μεγαλοπρεπείς από τους μυθικούς, ομολόγους τους πρόγονούς. Μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 3 μέτρα σε μήκος, ενώ ζυγίζουν περίπου 70 κιλά. Αυτά τα κτήνη μπορούν να τρέξουν 29 km / h για να πιάσουν το θήραμά τους. Από τη στιγμή που ένα βουβάλι ή ένα ελάφι, βρεθεί ανάμεσα στα σαγόνια τους, ένα αντι-πηκτικό δηλητήριο εισέρχεται στο θύμα από τις βαθιές πληγές, επιταχύνοντας την απώλεια αίματος. Το θύμα οδηγείται σε ένα βασανιστικό θάνατο από ακατάσχετη αιμορραγία - ίσως μια μοίρα χειρότερη ακόμα και από το να πεθάνει από τις φλόγες ενός μυθικού τέρατος.



Φωτογραφία: WaterFrame/Alamy

«Είναι ένα συνδυασμένο οπλικό σύστημα», λέει ο Bryan Fry από το Πανεπιστήμιο του Queensland στο Brisbane της Αυστραλίας. «Έχει τα δόντια ως κύριο όπλο και, αν αυτό δεν οδηγήσει στο θάνατο, έχει την δυνατότητα να οδηγήσει το θύμα σε ακατάσχετη αιμορραγία μέχρι να είναι νεκρό.»


Φωτογραφία: Broker/Alamy
Αυτά τα σύγχρονα τέρατα είναι ο δράκος του Komodo (Varanus komodoensis) της Ινδονησίας. Ζουν μόνο στα νησιά Rinca, Gili Motang, Nusa Kode, Φλόρες, και Komodo. Είναι η μεγαλύτερη σαύρα του κόσμου και πιστεύεται ότι είναι οι τελευταίες επιζώντες των γιγαντιαίων σαυρών της Αυστραλία πριν από εκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτοί οι δράκοι, εξαπλώθηκαν προς τα δυτικά, φτάνοντας τα νησιά της Ινδονησίας περίπου 900.000 χρόνια πριν.

Έχουν διασωθεί από εποχές παγετώνων, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, πολλούς σεισμών και τα μετέπειτα τσουνάμι που μαστίζουν τα νησιά Sunda. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όμως οι ειδικοί άρχισαν να φοβούνται για την επιβίωση των δράκων.

Στις αρχές του αιώνα, παγιδευτές κυνηγούσαν τους δράκους του Komodo και τους πουλούσαν σε ζωολογικούς κήπους και ιδιώτες συλλέκτες. Ακόμη και όταν αυτή η πρακτική σταμάτησε, συνέχισαν να τους κυνηγούν για παιχνίδι τους ή ως τρόπαια σκοτώνοντας τους για το δέρμα ή τα πόδια τους. Αποτέλεσμα ήταν να χαρακτηριστούν ως «ευάλωτα» και η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης τους συμπεριέλαβε στη γνωστή Κόκκινη Λίστα. Επίσης το εμπόριο απαγορεύεται από τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών.

Το 1980, η Ινδονησία θέλοντας να διατηρήσει το δράκο, ιδρύθηκε το Komodo National Park με έκταση 1.810 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το πάρκο, το οποίο περιλαμβάνει τα τρία κύρια νησιά του Komodo, Rinca και Padar καθώς και πολυάριθμα μικρότερα, ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1986.


Η επιτυχία των μέτρων φαίνεται στη διατήρηση του πληθυσμού των δράκων στο πάρκο που είναι περίπου 3.000, με τα περισσότερα να ζουν σε Komodo και Rinca. Προς το παρόν, οι δράκοι είναι ασφαλείς από την εξαφάνιση. Αλλά οι αριθμοί των θηλυκών ωοτοκίας παραμένουν σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα και άλλες δυσοίωνες απειλές διαφαίνονται στον ορίζοντα. Αν και κατάφερε να επιζήσουν εκατομμύρια χρόνια, η μελλοντική τους επιβίωση, δεν είναι εγγυημένη.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1900 οι επιστήμονες συνάντησαν, για πρώτη φορά τους δράκους, αν και οι φήμες για την ύπαρξή τους αφθονούσαν πολύ πριν από τότε.

Το 1912, μια ολλανδική ομάδα με τον υπολοχαγό Van Steyn van Hensbroek, επισκέφθηκε το νησί Komodo Island, πυροβόλησε έναν δράκο και τον έστειλε στο φυσιοδίφης, Peter Ouwens, ο οποίος έγραψε την πρώτη επιστημονική εργασία σχετικά με αυτές τις σαύρες. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, η αμερικανική ομάδα του W. Douglas Burden σε συνεργασία με φορείς της Ινδονησίας συνέλαβε μια ντουζίνα γίγαντιες σαύρες για το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Οι ιστορίες, οι περιπέτειες και οι συγκρούσεις με το «σεβάσμιο θηρίο» ενέπνευσαν την ταινία King Kong.
« Είναι απίστευτο που υπάρχει αυτό το παράξενο είδος, εκεί έξω, στη μέση του πουθενά», λέει ο Jessop.
Το σπίτι των δράκων βρίσκεται στα απόκρημνα, ακανόνιστα νησιά που προεξέχουν από τη θάλασσα, λέει ο Jessop. Σε αντίθεση με τις βροχερές δασωμένες περιοχές της Σουμάτρα η Java και το μικρότερο νησί Sunda είναι σχετικά ξηρά και καφέ, εκτός από τους λίγους μήνες των μουσώνων. Η βλάστηση είναι ένα μείγμα από θαμνώδεις δασικές εκτάσεις και λιβάδια σαβάνας που υποστηρίζουν κύρια λεία των δράκων τα ελάφια.
Σε αυτό το χώρο, οι δράκοι καλά καμουφλαρισμένοι, περιμένουν υπομονετικά για το επόμενο γεύμα τους. Μόλις ένα ελάφι, χοιρινό ή ακόμη κι ένας άνθρωπος ξεφύγει, οι δράκοι εφορμούν και ο συνδυασμός των αιχμηρών δοντιών με το δηλητήριο, είναι θανατηφόρος.

«Έχω δει τι είναι αυτό το ζώο, τι κάνει και πόσο άσχημα μπορεί να τραυματίσει ανθρώπους», λέει ο Αχμάντ Ariefiandy, από το ινδονησιακό πρόγραμμα επιβίωσης του Komodo (KSP). Η έρευνα του Ariefiandy για τους δράκους σε απομακρυσμένες περιοχές, μακριά από την πρόσβαση στο νοσοκομείο, δικαιολογημένα τον έχουν κάνει επιφυλακτικό. «Δεν υπάρχει λόγος να ενεργείς σαν σταρ του σινεμά, αν καταλήξεις να σε δαγκώσει», λέει.
Καθώς οι δράκοι μπορούν να φάνε το 80% του βάρους τους και στη συνέχεια να μείνουν νηστικοί για αρκετές εβδομάδες, οι περισσότεροι από τη στιγμή που είναι χορτασμένοι θυμίζουν τις απλές σαύρες που ζεσταίνονται κάτω από τον ήλιο. Έχουν γίνει γνωστές επιθέσεις σε νησιώτες - υπήρξαν τέσσερις θάνατοι τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες - αλλά οι ντόπιοι σέβονται τους δράκους και πολλοί τους θεωρούν ιερούς. Αυτό το συναίσθημα μοιράζεται και ο Ariefiandy.

Φωτογραφία:Reuters


«Ερωτεύτηκα αυτό το είδος και το όμορφο τοπίο στον οικότοπο του δράκου του Komodo στην ανατολική Νούσα Τενγκάρα, την πρώτη φορά που πάτησα τα πόδια μου στο νησί Komodo.» λέει. Το έργο του Ariefiandy περιλαμβάνει παρατήρηση στο πεδίο και περπάτημα 10 και 20 χιλιόμετρα την ημέρα σε όλη την λοφώδη έκταση με τη ζέστη. «Είμαι όμως, στην ευχάριστη θέση να το κάνω αυτό για να επιτευχθεί το όνειρό μου, η διατήρηση του δράκου του Komodo», λέει.
Επιστημονικά τεκμηριωμένες προσπάθειες διατήρησης ξεκίνησαν για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν ο Claudio Ciofi, ένας βιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, έφθασε στην Ινδονησία για να ολοκληρώσει το διδακτορικό του, στη γενετική του δράκου. Γοητεύτηκε από τα πλάσματα και προχώρησε στην εκπόνηση ενός έργου από το μηδέν. Πιστεύοντας ότι η διατήρηση των ειδών μπορεί να είναι πραγματικά βιώσιμη και αποτελεσματική μόνο αν αφορά τους ντόπιους - και όχι μόνο τους επιστήμονες ή ξένους επαγγελματίες διατήρησης. Απώτερος στόχος του Ciofi ήταν να παραδώσει το έργο σε Ινδονήσιους.
«Στο στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα νομίζω ότι είναι ένα από τα λίγα σχέδια βάσης που είχε κάθε επιτυχή μεταφορά τεχνογνωσίας για τους ντόπιους », λέει ο Ciofi. «Αυτός είναι ο τρόπος που όλα τα έργα θα πρέπει να εκπονούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Φωτογραφία:Achmad Ariefiandy

Ο κυβερνητικούς οργανισμός, υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών της Ινδονησίας, μαζί με επιστήμονες του KSP για τη διαχείριση της διατήρησης των δράκων.
Οι ερευνητές του KSP με τη συλλογή επιστημονικών πληροφοριών για την οικολογία των δράκων έχουν στόχο την παροχή βοήθειας και επίσης την ευαισθητοποίηση της κοινότητας με εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χωριά και σχολεία.
«Ντράπηκαν όταν είδαν ότι τόσοι πολλοί ξένοι οδήγησαν στη διατήρηση ειδών της Ινδονησίας», λέει ο Ariefiandy. « Ο δράκος του Komodo είναι ένα εθνικό ενδημικό είδος, γι 'αυτό πρέπει να είναι Ινδονήσιοι αυτοί που ασχολούνται με την έρευνα και την προστασία του».
Πολλές από τις απειλές για το είδος, προέρχονται από την επαφή με τους νησιώτες, η κατανόηση της τοπικής κουλτούρας και των ανταγωνιστικών απαιτήσεων για περιοχές οικιστικού ενδιαφέροντος, έχει αποδειχθεί κλειδί. Πριν από το σχηματισμό του πάρκου, το κυνήγι ελαφιών ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα, το ελάφι είναι μια σημαντική πηγή τροφής για τους δράκους. Στη δεκαετία του 1980, το υπερβολικό κυνήγι των ελαφιών, στο νησί Padar αφάνισε τους δράκους που κατοικούσαν εκεί. Η επιτυχής διαχείριση των ελαφιών, εντός των ορίων του πάρκου, έχει ελαχιστοποιήσει το κυνήγι.
Οι προσπάθειες διατήρησης έχουν οδηγήσει σε σχετικά σταθερούς αριθμούς στα δύο κύρια νησιά του Κόμοντο, το σπίτι για περίπου 2.200 δράκους. Αλλά έξω από τα όρια του πάρκου, στο νησί Φλόρες, υπάρχουν δυσκολίες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο δράκος του Komodo που παλιότερα περιπλανιόταν σε όλο το νησί, παρουσιάζει μείωση του αριθμού ενώ ζουν μόνο στα βόρεια και δυτικά παράλια, όπου 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης προστατεύονται από τέσσερα καταφύγια.
«Ο πραγματικός ένοχος εδώ ήταν η απώλεια των ενδιαιτημάτων από τη μετατροπή των δασών για τη γεωργία», λέει ο Jessop. "Οι χωρικοί έχουν αρχίσει τις πυρκαγιές να αυξηθεί το απόθεμα βοσκοτόπων για τα ζώα τους».

Φωτογραφία:
 

Πολλοί δράκους ζουν έξω από τα αποθεματικά και συχνά συγχρωτίζονται με τις συνεχώς αναπτυσσόμενους ανθρώπινους οικισμούς. Την τελευταία δεκαετία, οικολόγοι έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν το θέμα με μια πολύπλευρη προσέγγιση που ενσωματώνει την παρακολούθηση της άγριας ζωής και τη συμμετοχή των τοπικών πληθυσμών στην προστασία των οικοτόπων των δράκων. Οι διαχειριστές του προγράμματος έχουν συστήσει φρουρά και περιπολίες. Το κτίριο ευαισθητοποίηση της κοινότητας έχει αποδειχθεί κλειδί. «Νομίζω ότι η συνταγή για την ενσωμάτωση των προγραμμάτων είναι η μελέτη και εφαρμογή με βάση την επιστήμη και την κοινότητα», λέει ο Ciofi.
Αν όλοι συνεργάζεται για τις προσπάθειες διατήρησης του είδους, θα μπορούσε να επιβιώσει για χιλιάδες χρόνια. Μια πρόσφατη εκτίμηση του πληθυσμού δράκος στο πλαίσιο του αποθεματικού WAE Wull δείχνει ότι έχει παραμείνει σταθερή κατά τα τελευταία χρόνια. Αυτό το επιτυχημένο πρόγραμμα δείχνει τι χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές προκλήσεις για την επιβίωση του δράκου: η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους ανθρώπους προκειμένου να χρησιμοποιούν τη γη με βιώσιμο τρόπο.
«Αν ο καθένας εργάζεται μαζί σε προσπάθειες διατήρησης, και εάν οι τοπικοί κάτοικοι αντιληφθούν ότι θα αποκτήσουν πλεονέκτημα από το δράκοντα, τότε το είδος αυτό θα μπορούσε να επιβιώσει για εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια», λέει ο Ariefiandy.

Αλλά οι ανθρώπινες δραστηριότητες δεν είναι η μόνη απειλή για τους δράκους. Δεδομένου ότι ζουν σε μόνο λίγα νησιά στον κόσμο, και η γενετική ποικιλομορφία τους είναι περιορισμένη, οι δράκοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις αλλαγές του κλίματος.
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να θίξει τις χαμηλές παράκτιες κοιλάδες που συνθέτουν το μεγαλύτερο μέρος των ενδιαιτημάτων τους». Θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα δάση δεν είναι πλέον δεκτικά για να φωλιάσουν οι δράκοι με τα μωρά τους.
Η φροντίδα του δράκου βρίσκεται τώρα στα χέρια των ντόπιων.
Ο Ciofi πιστεύει ότι οι δράκοι ζουν από την ακτογραμμή έως 500m πιο μέσα και η φωλιά τοποθετείτε σε σημείο με ποικιλία βλάστησης. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι η μεγαλύτερη απειλή για τους δράκους - απλώς θα μειώσει τους οικοτόπους τους και ίσως τον αριθμό τους. Το πιο αρνητικό για την επιβίωση τους είναι η ραγδαία αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού γεγονός που θα μπορούσε, σε 20 περίπου χρόνια ν οδηγήσει στο ξεκλήρισμα των οικοτόπων τους. Αλλά με τη σημερινή επιτυχία των προσπαθειών διατήρησης, το σενάριο αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί.
«Μέσα σε δέκα χρόνια, αν είμαστε σε θέση, με τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, η διασφάλιση των σημερινών πληθυσμών θα είναι αρκετή για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση του είδους», λέει ο Ciofi. «Η φροντίδα του δράκου βρίσκεται τώρα στα χέρια των κατοίκων της περιοχής».
Το περασμένο έτος, οι ερευνητές είχαν μια ωραία έκπληξη: οι δράκοι είχαν αυγά, για πρώτη φορά στο νησί Ontole, ακριβώς έξω από τη βόρεια ακτή της Φλόρες.
«Αυτό είναι σημαντικό, γιατί αποδεικνύει ότι ο πληθυσμός αναπαραγωγής στη βόρεια Φλόρες, αν είναι καλά προστατευμένος, μπορεί να σταθεροποιήθει», λέει ο Ciofi. «Είναι πολύ ελπιδοφόρο".
Τον περασμένο Μάρτιο, Ινδονήσιοι οικολόγοι από το τμήμα της δασοκομίας, ερευνητές από το KSP και ντόπιοι λειτούργησαν σαν υπερήφανοι γονείς για να βεβαιωθούν ότι τα αυγά εκκολάφθηκαν με ασφάλεια και οι νεοσσοί κατέφυγαν στα δέντρα. Δεκαέξι μωρά δράκοι Komodo ζουν σήμερα στο νησί, και λιάζονται κάτω από τον ήλιο, όπως ταιριάζει στις σαύρες.
Άρθρο: Jane Palmer, ελεύθερη μετάφραση: Βούλα Κούρου
26 Φεβρουαρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύμπαν

Σύμπαν