Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Το μέλλον των κυμάτων






Χιλή. Φωτογραφία © Nick Hall

The Nature Conservancy Dr. Borja G. Reguero and Dr. Michael W. Beck

Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην τροποποίηση των ωκεανών καθώς εργάζεται με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της μεταβολής της οξύτητας των ωκεανών του πλανήτη και του νερού. Αυτό όμως που τραβά πραγματικά την προσοχή είναι το σημείο συνάντησης ανθρώπου και ωκεανού: η ακτή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που επηρεάζει τις ακτές. Επιστημονικές αποδείξεις κάνουν γνωστό ότι τα επίπεδα της θάλασσας έχουν αυξηθεί, και είμαστε σε θέση να προβλέπουμε μελλοντικές αλλαγές με σχετική βεβαιότητα.


Υπήρξαν κάποιες αλλαγές στις παράκτιες πολιτικές γύρω από την επιφανειακή άνοδο της στάθμης της θάλασσας (SLR) αλλά γενικά είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, επειδή είναι ένα πρόβλημα με επιπτώσεις που παρουσιάζονται σταδιακά εδώ και πολλές δεκαετίες .

Υπάρχει μια δύναμη εκεί έξω που πετυχαίνει ακόμα λιγότερη προσοχή ενώ έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στη διαμόρφωση των ακτών μας: τα κύματα.

Όσον αφορά τη διάβρωση και τις πλημμύρες, η δράση των κυμάτων είναι καταλυτική. Τα κύματα οδηγούν πάντα σε ακτές . καθορίζουν το σχήμα σε παραλίες, λίμνες και υφάλους. Διαμορφώνουν ακρωτήρια, όρμους και ακτές. Τα κύματα προσδιορίζουν τη θέση και την κατεύθυνση σε εκατοντάδες χιλιάδες παράκτιες αμυντικές δομές (π.χ., κυματοθραύστες, λιμενοβραχίονες και αναχώματα) που έχουν ανεγερθεί στο πέρασμα των αιώνων.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο έχει καταγράφει και έχουν γίνει μελέτες για τις μελλοντικές επιδράσεις. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει για το μέλλον των κυμάτων. Οι προβλέψεις για τα μελλοντικές κύματα είναι σπάνιες. Όμως ιστορικές αλλαγές παρατηρούνται από σημαδούρες, πλοία, ενώ οι δορυφόροι δείχνουν αύξηση του ύψους των κυμάτων σε πολλές περιοχές.
Big seas at Porthcawl, United Kingdom. Photo © Ben Salter/Flickr

Το αμείλικτο σφυροκόπημα των κυμάτων και η γωνία ή η κατεύθυνση της εισερχόμενης κυματικής ενέργειας θα καθορίσουν το μέλλον των ακτών μας. Το πόσο γρήγορα θα κατανοήσουμε την επέκταση της θάλασσας των σημερινών και των μελλοντικών μοντέλων στην κυματική ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των ακτών και τη λήψη αποφάσεων.

Πρόσφατα, είμαστε σε θέση να αποδείξουμε ότι η ενέργεια των κυμάτων έχει αλλάξει τις τελευταίους έξι δεκαετίες. Υπάρχει περισσότερη ενέργεια σε κύματα, σε πολλές περιοχές από τη δεκαετία του '90 και '00, σε σύγκριση με τη δεκαετία του '80 (βλέπε χάρτη). Πράγματι, η κυματική ενέργεια έχει αυξηθεί σημαντικά σε ολόκληρο το νότιο ημισφαίριο, κυρίως στο Νότιο Παγωμένο Ωκεανό που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των ακτών της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, την Αυστραλία και τη Μικρονησία. Το μοτίβο είναι πιο περίπλοκο στο βόρειο ημισφαίριο με την Ευρώπη και την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ να παρατηρείται λιγότερη ενέργεια κυμάτων, αλλά ΗΠΑ Ανατολή Ασία και Καραϊβική περισσότερη.
Συνολικά υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας των κυμάτων και αυτό επηρεάζει τις πιο μεγάλες σε κίνδυνο τις πόλεις και τα ευάλωτα μικρά νησιωτικά κράτη . Επιπλέον, η κυματική ενέργεια μπορεί να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό από τα τακτικά έντονα καιρικά φαινόμενα. Για παράδειγμα, με μια επερχόμενη εμφάνιση του Ελ Νίνιο θα αυξήσει την κυματική ενέργεια σε πολλές περιοχές, κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού. Τα κύματα είναι ισχυρά και τα αποτελέσματά τους εύκολα παρατηρήσιμα στις ακτές. Όπως κυματικής ενέργειας αυξάνεται, οι επιπτώσεις αυτές θα είναι πιο βαθιά. Οι περισσότερες από τις παράκτιες κατασκευές αντέχουν σε πολύ συγκεκριμένο ποσό την επίθεσης του κύματος. Η διάβρωση θα επιταχυνθεί και οι πλημμύρες των παράκτιων περιοχών θα είναι πιο συχνές.

Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα δράσης από τους ιθύνοντες. Πρέπει γρήγορα να κατανοήσουν καλύτερα τις αλλαγές αυτές προκειμένου να γίνουν εκτιμήσεις του κινδύνου και ενημέρωση των περιοχών επικινδυνότητας. Οι μελλοντικές δομές – κατασκευές θα πρέπει να είναι σχεδιασμένες να αντέχουν αυτές τις μεταβαλλόμενες δυνάμεις. Με την προώθηση της έρευνας για τη δράση των κυμάτων και τις μελλοντικές προβλέψεις των κυμάτων, μπορούμε να καθορίσουμε τι είναι απαραίτητο να γίνει για τις ακτές , δεδομένης και της ανόδου των θαλασσών διασφαλίζοντας την προστασία των κοινοτήτων .



Πηγή:


http://voices.nationalgeographic.com/2015/10/14/sixty-years-of-data-show-waves-are-getting-stronger-threatening-coastlines-and-infrastructure/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύμπαν

Σύμπαν